ישראל מתמודדת בימים אלה עם עלייה משמעותית במספר מקרי ההידבקות במחלות שונות, תופעה שזכתה לכינוי "מגפת הקיץ". נתונים שפורסמו לאחרונה על ידי משרד הבריאות מצביעים על גידול של כ-45% במקרי הידבקות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מה שמעורר דאגה בקרב אנשי מקצוע ורשויות הבריאות.
הגורמים להתפרצות המגפה
מומחי בריאות מציינים מספר גורמים אפשריים להתפרצות החדה בתחלואה:
- התחממות גלובלית והשפעתה על שינויי אקלים המשפיעים על התפשטות וירוסים
- שהייה ממושכת במקומות סגורים וממוזגים
- ירידה בהקפדה על כללי היגיינה בסיסיים שהיו נהוגים בתקופת הקורונה
- התקהלויות גדולות באירועי קיץ וחופשות
פרופ' יעקב לביא, מומחה למחלות מדבקות מבית החולים הדסה, מסביר: "אנחנו רואים תופעה מדאיגה של חזרה מואצת של וירוסים שהיו בירידה בשנים האחרונות. הסרת מגבלות הקורונה בשילוב עם החום הקיצוני והשהייה במרחבים סגורים יוצרים סביבה אופטימלית להתפשטות גורמי מחלה."
המחלות העיקריות בהתפרצות הנוכחית
בין המחלות שנרשמה בהן עלייה משמעותית ניתן למצוא:
- זיהומי דרכי נשימה עליונות – עלייה של כ-60% במקרי הידבקות
- שפעת קיצית – למרות היותה נדירה יחסית בקיץ, השנה נרשמה עלייה חדה במקרים
- מחלות מעיים וירליות – בעיקר בקרב ילדים וקשישים
- זיהומי עור – בעיקר כתוצאה מחיידקים במי בריכות ובחופי ים
התפלגות גיאוגרפית של ההתפרצות
הנתונים מראים שההתפרצות אינה אחידה בכל רחבי הארץ. אזורי החוף, ובמיוחד מרכז הארץ, מדווחים על מספרים גבוהים יותר של מקרי הידבקות. בערים כמו תל אביב, ראשון לציון וחיפה נרשמה עלייה של למעלה מ-50% במקרי הידבקות, בעוד שבירושלים ובאר שבע נרשמה עלייה מתונה יותר של כ-30%.
המלצות להתמודדות עם המגפה
משרד הבריאות פרסם שורה של המלצות לציבור הרחב:
- הקפדה על שטיפת ידיים תכופה עם מים וסבון למשך 20 שניות לפחות
- הימנעות ממגע עם אנשים חולים
- אוורור חללים סגורים
- שתייה מרובה והקפדה על הידרציה נאותה
- פנייה מיידית לטיפול רפואי במקרה של סימפטומים חריגים או מתמשכים
ד"ר מיכל שטיין, אפידמיולוגית במשרד הבריאות, מציינת: "חשוב להדגיש שמדובר בתופעה רחבה שאינה ייחודית לישראל. מדינות רבות ברחבי העולם מדווחות על עלייה דומה במקרי הידבקות בחודשי הקיץ. אנחנו נמצאים במעקב רציף ומתאימים את ההמלצות בהתאם להתפתחויות."
היערכות מערכת הבריאות
בתי החולים וקופות החולים דיווחו על היערכות מיוחדת לקליטת מספרים גדולים יותר של מטופלים. בחלק מהמקומות נפתחו מוקדים ייעודיים לטיפול במקרי הידבקות ונוספו תורנויות של צוותים רפואיים.
"אנחנו ערוכים להתמודד עם העלייה בתחלואה," אומר פרופ' חזי לוי, מנהל בית החולים ברזילי. "עם זאת, הציבור נדרש לגלות אחריות ולפעול בהתאם להנחיות כדי למנוע הדבקה והתפשטות נוספת של המחלות."
למרות החששות, מומחים מעריכים כי עם סיום עונת הקיץ והחזרה לשגרת הלימודים והעבודה, צפויה להירשם ירידה הדרגתית במקרי ההידבקות. עם זאת, הם מדגישים את החשיבות של שמירה על כללי היגיינה בסיסיים כאמצעי יעיל למניעת הדבקה בכל עונות השנה.