בעשור האחרון חווה העולם מהפכה תרבותית של ממש, והרבה מהשינוי הזה מיוחס לחברה אחת – נטפליקס. מה שהחל כשירות להשכרת סרטים באמצעות הדואר, הפך לענקית בידור גלובלית ששינתה את האופן שבו אנחנו צורכים תוכן, מבלים את זמננו הפנוי, ואף את האופן שבו סיפורים מסופרים. השפעתה של נטפליקס חוצה גבולות גיאוגרפיים, תרבותיים ואף מגזריים, והפכה אותה לאחת החברות המשפיעות ביותר בתחום החברה ותרבות.
מהפכת הצפייה הרציפה
אחד החידושים המשמעותיים ביותר שנטפליקס הביאה עמה הוא מודל ה-"בינג'" – שחרור עונה שלמה בבת אחת, המאפשר לצופים לצפות ברציפות בכמה פרקים או אפילו בעונה שלמה. דפוס צפייה זה שינה את הרגלי הצריכה של מיליוני אנשים ברחבי העולם, ויצר תופעה תרבותית חדשה של "מרתוני צפייה".
לפני עידן הסטרימינג, צופי הטלוויזיה נאלצו להמתין שבוע בין פרק לפרק, והיו כפופים ללוחות זמנים נוקשים של ערוצי השידור. נטפליקס שחררה את הצופים מכבלי הזמנים הללו ואפשרה להם לצפות בתכנים בזמן ובקצב שנוח להם. לפי נתונים שפרסמה החברה, יותר מ-70% מהמשתמשים צופים לפחות בשלושה פרקים ברציפות כאשר הם מתחילים סדרה חדשה.
הגלובליזציה של התוכן
נטפליקס הצליחה ליצור תופעה ייחודית – סדרות ממדינות שונות שהופכות להצלחות עולמיות. סדרות כמו "משחק הדיונון" מקוריאה הדרומית, "בית הנייר" מספרד, ו"דרק" מגרמניה זכו לפופולריות עצומה גם מחוץ למדינות המקור שלהן, תופעה שהייתה נדירה מאוד לפני עידן הסטרימינג.
נטפליקס השקיעה למעלה מ-17 מיליארד דולר בתוכן מקורי בשנת 2021 לבדה, וכיום היא מפיקה תכנים ביותר מ-40 מדינות שונות. זו אחת הסיבות העיקריות לכך שמספר המנויים שלה עבר את רף ה-200 מיליון ברחבי העולם.
יצירת סטנדרטים חדשים לאיכות
נטפליקס גם הובילה לשינוי בסטנדרטים של ההפקות הטלוויזיוניות. סדרות כמו "בית הקלפים", "הכתר" ו"דברים מוזרים" הוכיחו שתוכן המיועד לסטרימינג יכול להתחרות (ואף לעלות) על הפקות קולנועיות מבחינת איכות ההפקה, המשחק והכתיבה.
ההשקעה הכספית העצומה של נטפליקס ביצירת תוכן מקורי איכותי איפשרה לה למשוך אליה את מיטב היוצרים, השחקנים והבמאים. סדרות נטפליקס זוכות כיום להכרה רחבה בטקסי פרסים יוקרתיים כמו האמי והגלובוס הזהב, מה שמעיד על השינוי העמוק בתפיסת התוכן הטלוויזיוני.
השפעה על תעשיית הטלוויזיה והקולנוע המסורתית
עלייתה של נטפליקס היכתה גלים בתעשיית הבידור המסורתית. רשתות טלוויזיה ואולפני קולנוע מסורתיים נאלצו להתאים את עצמם למציאות החדשה, והשיקו שירותי סטרימינג משלהם, כמו דיסני+, HBO Max, ו-Paramount+.
לפי נתוני חברת המחקר Nielsen, צפייה בשירותי סטרימינג עקפה לראשונה את הצפייה בטלוויזיה המסורתית בשנת 2022, מה שמסמל את השינוי העמוק בהרגלי הצריכה של הצופים.
האם נטפליקס באמת שינתה את העולם?
התשובה המתבקשת היא – כן, ללא ספק. השפעתה של נטפליקס חורגת מעבר לבידור גרידא. היא שינתה את האופן שבו אנו תופסים ומארגנים את זמננו הפנוי, את הציפיות שלנו מסיפורים מצולמים, ואת היכולת שלנו להיחשף לתרבויות ונקודות מבט מרחבי העולם.
עם זאת, חשוב לציין שנטפליקס אינה פועלת בוואקום. היא חלק ממגמה רחבה יותר של דיגיטציה והתפתחויות טכנולוגיות, והיא הצליחה לנצל ולהאיץ מגמות אלה. המודל העסקי שלה, המבוסס על מנויים במקום על פרסומות, אפשר לה ליצור תוכן שאינו מוגבל לפורמטים מסורתיים ולקהלי יעד מסורתיים.
בעידן שבו התוכן זמין תמיד ובכל מקום, נטפליקס הצליחה לשנות לא רק את מה שאנחנו צופים בו, אלא גם כיצד, מתי ומדוע אנחנו צופים. זהו, ללא ספק, אחד השינויים התרבותיים המשמעותיים ביותר של המאה ה-21.